Mi-am facut timp si am zis sa scriu cum montez eu o hota Gorenje 6116E intr-un corp de mobilier pentru bucatarie.
Am facut pozele necesare si am cautat sa explic cat mai in detaliu toti pasii ce trebuie parcursi pentru a putea si voi sa montati hota in mobila, sau macar sa stiti despre ce este vorba .
Pentru inceput vreau sa clarific ca nu montez hote decat in mobilierul produs de mine. Recomand hota Gorenje 6116E inca de cand a aparut pentru ca in raport calitate pret este ce-a mai buna.
In acest articol este vorba strict de modelul de hota 6116E de la Gorenje !
Inainte de toate, daca vreti sa schimbati un bec ars de la hota gorenje 6116e atunci cititi acest articol >>> cum se inlocuiesc becurile la hota gorenje 6116e <<<
K, sa dam drumul la treaba:
Avem corpul facut, latimea corpului este de 600mm(cota exterioara), adancimea de 300mm(cota fara usi) iar inaltimea poate varia de la 450mm pana la 950mm. Distanta dintre cele doua laterale trebuie sa fie 564mm, astfel daca avem material mai gros de 18mm interiorul va fi tot 564mm. In acest caz avem pal melaminat Egger de 18mm.
Corpul de mobilier a fost prins pe pozitie si am frezat/gaurit locul pentru priza si gaura de evacuare. Gaura de evacuare a hotei Gorenje 6116E este de 120mm iar frezarea din corp trebuie sa fie de 140mm ( o sa vedeti de ce la momentul respectiv).
Hota vine in pachet cu 4 bucati de metal sub forma de sine ( doua mai mici si doua mai mari) insemnate R si L respectiv Right si Left (dreapta si stanga). o pungulita de suruburi pentru prindere si adaptorul de prindere a burlanului (acesta este negru/din plastic si se prinde prin clipsare pe hota dupa montajul hotei in corpul de mobilier).
Astfel montam sinele mari exact ca in pozele de mai sus avand grija ca marginile notate cu A si B sa fie exact la marginile lateralului de la corpul de mobilier. Prinderea se face cu cele 4 holdsuruburi mai mari ce se afla in pungulita din cutia hotei. Acestea au cap torx, in imagine eu le-am prins cu holdsuruburi cu cap inecat pentru ca imi da posibilitatea sa prind fix sinele. Gaurile pentru aceste suruburi sunt sunt cele mici (exact ca in imagine).
In primul rand trebuie sa facem filetele la gaurile sinelor ce vin prinse direct pe hota. Va trebuie sa in imagine o surubelnita si un bit Torx de 20 respectiv T20. Exact ca in imagine trebuie sa opuneti presiune in timp ce invartiti surubul pentru a face filet. Dupa primele ture va merge foarte usor. Asa trebuie sa facem la toate cele 4 gauri ce au diametrul pentru suruburile din pungulita. Apoi trecem la fixarea sinelor mici direct pe corpul hotei.
Asa cum se vede in pozele de mai sus, sinele sunt marcate R si L. Hota trebuie asezata cu evacuarea in jos si partea extensibila in partea opusa fata de unde stati. Scoateti filtrele de aluminiu pentru a vedea motoarele hotei, extindeti partea telescopica. In aceasta pozitie veti putea observa cele 4 gauri ovale (2 stanga si 2 dreapta) in care o sa vina prinse sinele mici. In imaginile ce urmeaza puteti vedea exact cum vin prinse aceste sine.
Inainte sa strangem suruburile definitiv ( in pozitia in care se afla hota) trebuie sa trgeti in sus sinele(avand gaurile de pe hota ovale) astfel ca sinele sa fie bine fixate in partea dinspre filtre respectiv sus a gaurii, cred ca ati inteles.
Dupa prinderea sinelor mici de corpul hotei hota trebuie sa arate ca in imaginea de deasupra.
Ca sa punem hota pe pozitie in interiorul corpului, treceti cablul prin frezarea de 140mm apoi aveti grija ca sinele din corp sa fie indoite exact ca in imagine, ele din fabrica vin drepte, trebuie cu un patent sa indoiti colturile sinelor mari exact ca in imagine.
Aveti grija ca sinele hotei sa treaca peste sinele mari ce sunt prinse pe lateralele corpului suspendat (urmariti cu atentie pozele).
Astfel dupa ce ati pus hota pe sine si greutatea este sustinuta de acestea impingeti in spate incet din ambele parti in acelasi timp aveti grija sa trageti constant de firul de curent in interiorul dulapului(prin gaura de frezare) pana cand sina mica ce vine prinsa pe hota sa ajunga la capat, iar frezarea ovala de pe sina sa fie pe gaura cu care este prevazuta sina mare din corp(ca in imagine).
Putem misca in acest moment hota in stanga si in dreapta (daca avem nevoie), dupa ce o potriviti pe gauri puteti insuruba cele doua suruburi conice ce au mai ramas in pungulita.
Piesa care trebuie pentru a acoperi corpul hotei are cotele de 564mm lungime si 135mm latime, aceasta trebuie sa fie cantuita pe o lungime pentru a proteja palul de uzura.
Aceasta piesa se baga cu grija in spatiu aferent ei apoi de sus in jos se prinde cu holdsuruburi. Un mic sfat, ca sa nu se vada aceste holdsuruburi trebuie dat corpul jos si se pot baga prin laterale. Eu folosesc in acest caz holdsuruburi de 3,5 cu 30 zincate.
Pasul urmator , luati piesa de plastic neagra, adaptorul pentru burlan, cu “muchia” ce este insemnata in imagine, o clipsati in interiorul hotei.
Spatiul ce ramane intre piesa de plastic si frezarea de 140mm eu o las de 15mm grosime pentru a baga fortat cablul hotei. Astfel se “intepeneste” si piesa de plastic si nu mai misca la viteze mai mari.Asta dupa ce pune burlanul de 120mm si definitivam prinderea.
Deci infasuram cablul cu grija de jur imprejurul burlanului si il bagam in priza ce va fi in interiorul corpului de mobilier, fixam burlanul , punem usile la loc si gata putem porni hota.
ATENTIE ! Ca sa pornim hota trebuie sa mai facem cativa pasi impreuna pana la finalizare !!!
Observam ca partea telescopica nu este aliniata cu usile corpului de hota, iar cand tragem aceasta parte mobila observam ca hota porneste sau nu, iar daca impingem inapoi partea telescopica observam ca hota se opreste sau nu.
Ce este de facut? Cititi in continuare va rog:
Hota Gorenje 6116e are doua butoane ce permit inghiderea si deschiderea luminii(a celor doua becuri , mai nou cu led) din interiorul ei, si schimbarea celor 3 viteze ale celor 2 motoare ce compun hota.
Hota nu trebuie sa fie in priza !!!!
Dam butoanele pe 1 la lumina si pe 1 la motoare, lasam asa butoanele si trecem mai departe:
Pentru a regla deschiderea parti telescopice trebuie exact ca in imagine sa umblam la partea ce favorizeaza acest lucru.
Dupa ce am facut reglajul in asa fel incat partea telescopica sa fie la nivel cu usile, observam ca nu este aliniata orizontal cu acestea. Pentru acest lucru avem 2 suruburi de reglaj in gaura ovala exact ca in poza ce urmeaza.
La aceste suruburi se foloseste tot cap de surubelnita Torx T15.
Dupa ce am reglat si partea telescopica cat si fata ei sa fie aliniate cu usile si pe andancime si orizontal, putem baga hota in priza si o putem porni direct tragand de partea telescopica.
Mai avem de montat filtrele de aluminiu exact ca in imaginile de deasupra, cu grija si fara sa fortam ca sunt destul de fragile.
Acestea recomand sa fie spalate sub jet de apa clocotita dupa vreo 6 luni de folosire a hotei. Nu lasati sa se imbacseasca pana la umplerea gaurilor cu grasime !
Daca doriti orice ajustare a luminii sau a turatiei motoarelor (1,2 sau 3) puteti apela la butoanele ce se gasesc pe hota.
Recomand ca lumina sa stea aprinsa din buton si viteza sa fie pe 1 , astfel va va fi mai usor sa porniti hota doar tragand de partea telescopica.
Recomand ca distanta hotei fata de suprafata blatului sa fie de minim 650mm maxim 700mm. La aceasta distanta sunt niste variabile ce permit ca hota sa fie fixata mai sus sau mai jos fata de aceste cote. De exemplu nu avem plita pe gaze cu grilaj de fonta(sau nu) dar avem plita pe inductie, atunci oala nu va fi la 4cm de suprafata blatului si nici nu o sa avem flacara deschisa ce incinge filtrul de aluminiu din hota, astfel se poate monta la 600mm distanta fata de blat.
Mai recomand ca hota sa fie extinsa complet chiar daca faceti doar o cafeluta, 1 aveti lumina, 2 nu se incalzesc prematur filtrele de aluminiu.
Putem folosi (din buton) cate viteze vrem in functie de cat abur se face in timpul gatitului, va recomand ca setarea sa fie facuta de la inceput ca sa nu fim nevoiti sa umblam la butoane in timp ce pe plita fierbe oala de sarmale(de exemplu) 😛 .
Vreau sa va mentionez ca hota Gorenje 6116 vine echipata cu doua motoare ce merg impreuna indiferent de viteza. Sunt prevazute cu regulator de turatie, astfel cand punem mana ca sa opturam evacuarea o sa observam ca turatia creste pentru a nu scadea volumul de aer eliminat din camera (de folos in unele cazuri, cand punem reductie la burlan).
Recomand ca in timpul folosirii hotei sa fie lasat geamul intredeschis (batant) intr-una din camerele apartamentului sau chiar in bucatarie, altfel cand hota functioneaza la nivelul 3(dar si la 1 si 2) atunci ea scoate afara aerul din camera/apartament…..in acest moment daca nu este nici un geam intredeschis va trage aer de pe aerisirile blocului si implicit mirosuri de la vecini pe care nu le dorim in casa.Da stiu, este chiar atat de puternica.
Recomand pe cat posibil sa nu se faca reductie la burlanul de hota.
Recomand sa se puna clapeta de aer pentru antiretur, pentru acest lucru se va monta pe burlan la trecerea in perete o clapeta ce nu permite intrarea aerului de afara prin hota in casa. Aceasta clapeta merge intr-un singur sens(atentie nu o montati invers).
Daca montajul hotei a fost facut bine si burlanul nu are reductie, va garantez ca hota va face fata oricarei provocari.
In final vreau sa va multumesc pentru rabdarea pe care ati avut-o pentru a citi acest articol. Am facut acest articol pentru ca am fost sunat de nenumarate ori pentru aceste informatii iar pe internet sunt numai aberatii referitor la montajul hotelor, mai ales a hotei Gorenje 6116e.
Orice alta intrebare si nelamurire va astept cu comenturi aici.
O sa mai fac o postare legata de hota gorenje 6116e unde o sa descriu cum se schimba becurile, o sa gasiti linkul aici in momentul respectiv.
14:50, 01/04/2018Andrei /
Salut, am cumparat acest model dupa ce am citit review-urile si am constatat ca toata lumea este multumita de ea ; am montat-o si sincer nu prea imi place cum trage, adica la treapta a 3 am facut testul cu hartia si nu sunt multumit, hartia cam cade… si nici aburul nu il trage… Voiam sa va intreb, mai sunt necesare ceva reglaje, trebuie scos ceva de la motoare pentru a trage aburul la capacitate maxima ? Este montata la 710mm de blat, pe evacuarea de afara daca pun mana da aer destul de puternic dar in casa cam nimic. Singurul lucru care ma nelinisteste este ca lungimea tubului de evacuare este de 3,5 m si ma gandesc ca poate de aici problema dar totusi la gaura de evacuare presiunea aerului care iese este destul de mare…
15:04, 01/04/2018Geomobila /
Sunt cateva chestii importante pe care trebuie sa le aflu:
1- burlanul este maxim 3 m extins, aveti imbinare din doua burlane?
2- evacuarea hotei este pe 120cm, aveti reductie de la 120 la 110? sau mai mica?
3- aveti clapeta de aer antiretur montata pe traseu , pe capat(exterior) sau deloc?
4- Cand dati pe nivelul 3 partea glisanta este extrasa total?
Astept raspuns sa va pot rezolva problema cat mai repede.
16:26, 01/04/2018Andrei /
1. Am imbinate 2 burlane, al doilea este extins pe jumatate iar primul este maxim
2. Nu am reductie, burlanul este prins cu cleme de siguranta de adaptorul hotei
3. Este montata clapeta de antiretur ( daca asa ii spune, are o paleta care balanseaza si nu lasa obioctele exterioare sa patrunda in interiorul bulanului ) si este montata la imbinarea burlanelor
4. La nivelul 3 partea glisanta este extrasa total
Din ce observ, am dat deoparte filtrele de grasime si pare ca motorasele trag aer doar prin partea din spate, prin fata nu se intampla nimic. Si dupa cum am spus daca pun mana pe evacuarea exterioare se simte un curent destul de puternic, deci ea pe undeva trage aer dar nu cum trebuie. Pare ca are doar rol de decor .
Burlanul in interiorul corpului e un pic inestetic dar va asigur ca nu este blocat
16:55, 01/04/2018Geomobila /
Eu asi fi lasat buranul flexibil doar cat tinea corpul de hota (sa zicem ca aveti iesirea in sus) iar de acolo puneam teava alba cu coturi (rotunda sau patrata) iar clapeta undeva pe traseul tevii rigide.
Sper ca, clapeta de aer ce ati pus-o la imbinarea burlanelor este verticala, adica orizontala dar partea mare din clapeta sa “atarne” , dar ati zis ca aerul iese oricum cu putere deci e bine(daca nu intra aer de afara e si mai bine, dar banuiesc ca e pusa k).
Acum referitor la evacuarea aerului e normal sa traga aerul pe suprafata cu motoare.
Cand trage aerul cu extensia deschisa , trage aerul si pe langa filtre si pa langa toate imbinarile, e normal pentru ca sunt parti mobile. Exista hote exact ca aceasta dar sunt fixe , adica trage doar partea din corp fara extensie. La aceasta hota partea extensibila are doua functii importante:
1- sa poata fi deschisa(on/off) de partea glisanta, astfel sa nu bagam mainile pe sub ea cand fierbe oala, sa zicem.
2- sa protejeze manerele si dulapul de desupra de excesul de caldura, iar in acelasi timp mai absoarbe si pe acolo 10% din debit.
Partea cu hartia la viteza 3 va sfatuiesc sa folositi servetel sau “prosop” de hartie (1…2 patrate, nu suprapuse), si se vor lipi de la 10 cm de grila de aluminiu, e vorba de greutatea foii si de faptul ca poate trece aerul prin acel fel de hartie sustinand foaia lipita, totusi nu este aspirator, nu are parti etanse, din potriva, are parti mobile si filtre de aluminiu iar pe langa acestea trage aer fals, e benefic acest lucru .
Un singur lucru nu e bine la dumneavoastra distanta corpurilor fata de blat trebuia sa fie de 65cm maxim, daca aveti plita fara grilaj (gen inductie sau vitroceramica) atunci dinstanta trebuie sa fie de 60cm(distanta dintre corpuri si blat , nu hota si plita).
Banuiesc ca hota nu este mai jos decat restul corpurilor (imi puteti trimite poze pe geomobila@gmail.com).
Ce este de facut fara a modifica ceva in cazul dumneavoastra?
Va sfatuiesc o chestie importanta ce trebuie facuta chiar daca aveti totul montat corect….. lasati intredeschis geamul de la bucatarie sau de la o camera apropiata, astfel aerul evacuat de hota va fi inlocuit de cel de afara si nu se va mai creea “vid” astfel netragand vaporii/aburii.
Daca deschideti putin greamul (stil batant, daca se poate) o sa observati o imbunatatire de circulare a aerului de sub hota.
Procedand astfel nu o sa mai intre aer pe aerisirile ce le mai aveti prin casa o data cu mirosurile de la vecini, caci asta se intampla daca nu intredeschideti un geam.
Avand peste tot termopane si usa de la intrare in apartament cu garnitura, sunteti ca intr-o punga din care hota evacueaza dar nu normal. Faceti acest lucru si va astept cu raspuns aici.
Eu nu fumez dar la un client a testat de fata cu mine cu tigara si de la 60…70 cm fata de hota nu tragea fumul daca toate geamurile erau inchise, cum a intredeschis geamul a inceput sa evacueze aerul din bucatarie asa cum trebuie.
In alt caz le-am sugerat sa deschida geamul(apartament de bloc cu ferestre pe ambele fete de bloc) dinspre spatele blocului, hota avand iesire pe partea din fata blocului si lasand 3 minute restul geamurilor si usilor inchise au lasat hota sa mearga, astfel au aerisit holul si au reusit sa scoata fumul ce sa strans pe hol, acesta sa strans pe hol pentru ca nu aveau usa la bucatarie si nu au pornit hota de la inceput avand mancare in cuptor nu pe plita).
Imi cer scuze de atata vorbarie dar am zis sa va ajut cu informatiile pe care le am.
17:10, 01/04/2018Andrei /
Multumesc frumos pentru sfaturi. Clapeta de aer este montata cu partea mai mare spre in jos astfel cand nu este pornita hota, circuitul este inchis ( nu patrunde nimic in interior , oricum nu avea cum ca este montata sita si la evacuarea externa dar na ca romanul sa fim precauti ) . Am observat ca pe ochiurile exterioare ale aragazului puterea de absorbtie este mai mica iar pe cele interioare este mai mare ceea ce este si logic. Geamul de la bucatarie este oricum intredeschis. Cat despre inaltimea de 650 mm maxim…. este un aragaz… iar intradevar hota este la nivel cu mobila de bucatarie, pe viitor voi achizitiona o plita pe gaz cu ochiuri tip wok pentru a micsora distanta…
Poate si asteptarile mele erau mai mari, nu stiu sa ridice aragazul :), oricum va multumesc pentru timpul acordat. O zi buna in continuare.
17:40, 01/04/2018Geomobila /
Puteti inalta aragazul vreo 7 cm cu doua patrate de cauciuc presat de la horbach (din acela pentru masini de spalat), e moale dar rigid in acelasi timp, ca sa se mai micsoreze spatiul dintre oala si hota. Sau dupa ce luati plita (va recomand hansa, dar vorbim pe mail daca vreti), lasati dulapul de hota mai jos cu 4cm asa cum trebuie, practic dulapul sa fie la fata cu celelalte iar hota (partea extensibila de 4cm) sa fie in exterior (in jos).
Va multumesc pentru ca ati apelat la mine , va astept oricand cu orice problema!
10:37, 12/04/2018Cristi Ansen /
Salut!
Unde gasesc clapeta antiretur pt hota Gorenje?
Cea care se monteaza imediat la iesirea hotei, apoi se monteaza burlanul flexibil.
Sau pot folosi si alte marci, pt ca diam. 120 este acelasi, modelul tehnic este acelasi.
Multumesc!
19:58, 12/04/2018Geomobila /
In primul rand imi cer scuze de intarzierea raspunsului, nu am pe telefon posibilitatea sa raspund.
Clapeta antiretur cu doua mici arcuri (eventual clapeta metalica) ce venea o data (la inceputuri) pe hota gorenje 6116e nu se gaseste separat, intradevar merge adaptata o clapeta de la o alta hota sau asemanatoare(evacuare pe 120mm) dar nu v-asi sfatui sa puneti clapeta chiar acolo la mufa aceea de plastic imediat dupa hota.
1- fiind orizontala va “clampani” de fiecare data cand inchideti hota si va da oricum aer fals de antiretur dupa oprirea hotei(nefiind etansa inchiderea ei).
2-Va sfatuiesc sa puneti o clapeta antiretur asezata verticl undeva dupa burlanul de aluminiu, de ce?….Daca puneti clapetele imediat dupa hota si acestea nu etanseaza bine, atunci aerul(mai ales iarna) va intra de afara pana la clapeta si va face condens pe burlanul de aluminiu, condens ce poate ajunge in hota. Daca puneti clapeta intre burlan si zid ar fi cel mai bine , atunci condensul va fi pe portiunea peretelui iar daca in perete sa bagat o teava rigida va elimina condensul la pornirea hotei spre exterior.
3-Ar mai fi o varianta sa puneti afara in exterior o grila cu clapete ce se inchid dupa ce nu mai folositi hota, iar atunci ar fi cel mai bine(dar nu in toate cazurile se poate acest lucru, stiu asta).
Sper sa intelegeti ce am explicat, va astept cu orice intrebari si incercam impreuna sa le rezolvam.
Va multumesc pentru ca ati apelat la sfaturile mele.
12:40, 25/04/2018Valentina /
Buna ziua, cat trebuie sa fie gaura prin care iese burlanul de 120mm?
18:11, 25/04/2018Geomobila /
Sarumana, scuze de intarzierea raspunsului (am avut o problema cu telefonul si nu am mai putut sa raspund direct de pe telefon)
Asa deci, gaura din perete este bine sa fie data cu carota de 130mm.Dupa ce sa dat gaura recomand sa se puna o teava portocalie de 125mm cu garnitura in casa,binenteles dupa ce sa taiat la lungime (grosimea peretelui ce formeaza gaura). Recomand pe suprafata ei care vine in contact cu betonul sa se puna silicon trasparent sau alb pentru etansare. Dupa ce ati bagat teava taiata in gaura din zid , in interiorul casei trebuie pusa clapeta de sens(in mod corect cu partea mare a clapetei in jos, iar daca suflati in ea sa se deschida), peste care punem o bucatica de 120mm de teava alba de 125mm in diametru in care bagam burlanul flexibil de 120mm ce vine de la hota. Dintre burlanele ce exista la DDman am observat ca cel alb de 120mm in diametru intra perfect in interiorul unei tevi albe de 125mm(diametru).Cel alb este mai scomp gen 40lei in loc de 20 cele argintii, sunt la fel doar cel alb este vopsit!)
20:54, 09/05/2018Dragos /
Buna seara,
V-am urmarit postarile (e-mag si aici pe blog). RESPECT!!! (foarte mult timp alocat si explicatii in detaliu).M-ar interesa si pe mine sa ma ajutati cu montajul acestui model. Cert este ca trebuie modificat si corpul existent (adaptat la nevoia acestei hote). Va rog sa imi spuneti daca puteti sa ma ajutati contracost.
Rog un telefon pentru a discuta mai multe detalii.
Va multuemsc,
07:20, 10/05/2018Geomobila /
Buna dimineata, inca ma lupt sa rezolv problema sa pot raspunde de pe telefon, de aceea imi cer scuze de intarzierea raspunsului, aseara(azi dimineata) am ajuns pe la 02:00. Asa deci, trebuie sa va zic ca eu montez aceste hote in mobilierul produs de mine, binenteles daca clientul ma asculta si cumpara aceasta hota. Majoritatea spun ca am eu ceva la “afacerea” cu emag-ul sau Gorenje, ca de ce ma agit atat…:)) , chiar nu am nimic de castigat, vreau doar sa ajut si sa arat ce hota asi pune eu in moblilier la mine acasa. Singurul inpediment la aceasta hota este consumul (categoria D) dar la ce putin timp se folosesc motoarele si faptul ca din ian/2017 au pus becuri pe led(inainte erau pe halogen si faceau sa creasca consumul la categoria F).
Acum referitor la nevoia dumneavoastra va las aici (erau si la contact) datele mele, respectiv adresa mail: geomobila@gmail.com – tel: 0721784752.
Ce va rog, faceti doua poze la corpul de hota existent cu usile deschise/inchise sau la corpul ce doriti sa includa hota, trimiteti-mi pe adresa de mail pozele(sa fie cat mai clare) iar apoi ne auzim la telefon. Sunt mai multe demersuri pana sa ajunga hota pe perete….cum ar fi, gaura de burlan unde vine pe ce perete? daca exista o aerisire deja si se poate folosi aceea? daca folosim aerisirea se va face reductie la burlan si nu recomand! corpul de mobila care exista deja are latimea exterioara de 600m? are usile pe toata lungimea lui? are inaltimea la fel ca celelalte corpuri? exista priza in zona sau chiar in corp?……..Sunt multe de rezolvat pana la hota si montajul ei in corpul facut pentru ea. Dar ne auzim la telefon cand puteti, o zi buna!
11:06, 13/06/2018Remis /
multumesc pentru articol, foarte util!
as vrea daca aveti o lista cu piesele necesare, vreau sa-mi fac singur traseul si e cam complicat fara sa stiu ce imi trebuie.
multumesc.
12:33, 13/06/2018Geomobila /
In primul rand va multumesc pentru apreciere !
Un lucru important este sa bagati o adresa valida de mail pentru a primi raspunsurile automat pe mail (adresa nuam@mail.com nu este valida 😀 ), va spun asta in folosul dumneavoastra.
Legat de lista necesara pentru a face tubulatura si legaturile aferente este asa:
1- Teava portocalie de 125mm diametru (se taie pe lungimea/grosimea peretelui, gaura din perete trebuie sa fie de 130mm diametru. Foarte important teava trebuie bagata din casa spre afara, in casa ramane acel guler cu garnitura. Garnitura se scoate si te taie cu grija din grosimea ei un 2mm, cu caterul)
2- teava alba de aerisire de 125mmdiametru (aceasta teava va face legatura intre burlanul flexibil si cot sau intre clapeta antiretur si racordul flexibil, in plus o veti folosi la traseul dintre corp si perete, teava sa o cautati mai curata caci se vede, nu folositi teava cu codul/pretul de bare …se curata greu)
3- Clapeta antiretur de 125mm.
4- Coturi , dupa caz, 1 sau 2 bucati de 125mm diametru.
5- racord flexibil vopsit alb de 120mm diametru, de ce alb? este singurul ce se potriveste perfect pe interiorul tevii albe de 125 mm.
Acum avand toate acestea (eu le iau de la dedeman, nu se gasesc exact aceste dimensiuni si toate la un loc in alta parte, verificat deja de mai multe ori, deci mergeti la sigur acolo)
Se monteaza astfel:
Teava portocalie se taie la 400mm sau 500 sau 600 sau cat are peretele dumneavoastra, tineti cont de resaparea blocului daca nu este facuta, mai bine lasati teava mai lunga cu 100mm, apoi se curata gaura din perete sa aiba praf, se da cu mastic bison (montage kit) pe exteriorul tevii portocalii si se baga usor prin insurubare in gaura din perete pana la limita “gatului” cu garnitura, lasati asa pana se intareste.
Apoi dupa ce se subtiaza garnitura se pune garnitura la loc(se va lungi dar cu grija se pune la loc) si se pozitioneaza clapeta antiretul cu sensul dinspre casa spre exterior (daca suflati in ea se va deschide spre afara, si revine la loc).
Dupa ce ati bagat clapeta in garnitura continuati cu teava taiata la dimensiuni, apoi cot iarasi teava intre coturi daca este cazul de 2 coturi, apoi teava pana la intrarea in corpul de mobilier.
Dati gaura din corp cat mai exact ca sa intre teava etans (cat se poate), apoi din interior conectati tubulatura alba la flansa neagra ce se clipseaza la hota(va intra etans, nu e nevoie de colier), apoi facand cot din burlan bagati burlanul pe interiorul la teava alba.
Recomand sa nu extindeti burnalul pe cat posibil, este mai “inchegat daca se lasa neextins”.
Dati drumul la viteza 1 la hota, daca este k dati si la 3.
Afara la capatul tevii daca blocul sau casa este izolata cu polistiren si teava este taiata la fata zidului, puneti o grila de aerisire la care ii scoateti panza aceea gen de tantari, se va umple in timp cu grasime si se optureaza. Lipiti-o cu mastic si prindeti-o chiar si superficial cu suruburi de tencuiala. Lasati sa se usuce grila apoi dati hota la viteza 3 , altfel o zboara.
Sper ca am fost destul de clar, succes !
13:00, 03/08/2018Mateaș Romina Diana /
Bună ziua. Am citit review-urile dumneavoastră pe emag și am văzut că dețineți cunoștințe precise referitoare la hotele încorporabile. Dacă puteți vă rog să mă ajutați cu o informație. În urma recenziilor citite , am hotărât să achiziționez o hotă Gorenje Essential Line BHP623E10W, de 60 de cm, telescopică. Am sunat la service-ul Gorenje pentru a mă informa cu privire la montajul acestei hote, fără a fi nevoie de gaură pentru evacuare. Mi-au spus că singura posibilitate de a o folosi, sunt filtrele de carbon, care depășesc suma de 250 de lei/bucată. Știți cumva dacă există o altă posibilitate? Menționez că am terminat recent de renovat și nu am dori sub nici o formă spargerea peretelui. Vă mulțumesc.
12:09, 05/08/2018Geomobila /
Buna ziua, in primul rand imi cer scuze de raspunsul intarziat(inca nu am rezolvat problema cu word-press pe telefon sa pot rapsunde imediat.
Am vazut hota, nu este cu mult diferita de cea pe care o recomandam eu. Trebuie insa sa stiti doua chestii foarte importante:
1 – Incercati pe cat posibil sa faceti gaura exterioara pentru evacuarea afara(gasiti firme ce fac gaura curata fara a strica nimic in jur, gaura trebuie sa fie de 130mm diametru) pentru a profita de debitul mare de aer ce este evacuat impreuna cu caldura/aburii din bucatarie.Lasati un geam intredeschis obligatoriu pentru ca hota sa mearga cum trebuie.
2 – Daca puneti filtre de carbon acestea trebuiesc schimbate dupa imbacsire, vor micsora debitul de aer ce trece prin hota si implicit durata de functionare va fi mai mare pentru a evacua aburii existenti(astfel consum mai mult). Hota are un regulator de turatie a motoarelor (toate cele de la gorenje au) , adica mareste turatia motorului daca se afla la viteza unu(din buton) la maxim pentru a nu scadea debitul de aer, astfel daca puneti filtre de carbon, motoarele vor merge accelerat la putere maxima chiar daca dati pe viteza 1, astfel uzura prematura.
Hotele Gorenje sunt foarte bune pentru evacuarea afara. Daca insistati la evacuarea inauntru zugraveala se va ingalbeni in timp (mai ales tavanul) pentru ca aerul este filtrat, dar se evacueaza aer cald in incapare ceea ce face ca , curentii de aer din bucatarie sa nu recircule aburii care trebuie si astfel hota nu isi va face treaba.Adica o sa filtreze strict aerul din jurul hotei si atat, pe cand la varianta cu evacuare afara se scot toti aburii impreuna cu fumul si caldura, astfel nu o sa mai fie condens pe geamuri de la aburi, consum mai putin de curent pentru ca lasati hota exact cat este nevoie (mai putin).
Sper ca am reusit sa va fac sa intelegeti ca este mai bine varianta 1 pe termen lung!
12:02, 14/09/2018nicut Emil /
Bună ziua! Am cumpărat acest model de hotă dar din păcate nu am corpul în care se montează. Eu am cumpărat mobilierul cu corpul din dreptul plitei pe care se aplică hotă standard sub el și doresc un corp care să îl atașez sub corpul mobilei în care să incorporez hota. Dacă sunteți disponibil să îmi faceți un corp pentru hotă lasati-mi un răspuns și vă dau dimensiunile. Mulțumesc
23:17, 14/09/2018Geomobila /
Buna seara, hota se prinde pe sinele ei cu care vine in cutie, lateralele corpului trebuie sa fie o prelungire a lateralelor corpului de deasupra, ca sa faceti o cutie exact cat hota de 135mm+18mm va fi dificil sa scoateti burlanul prin doua grosimi de pal, va fi mult mai grea din cauza adaugarii de material, vor fi mai multe muchii cantuite ce se vor dezlipi din cauza caldurii deasupra plitei….etc
Recomand sa se faca o alta cutie/corp ce va inlocui pe cel existent la care sa se adauge usa/usile pe care le aveti, iar peste cutia formata a hotei sa se prinda o parte fixa (eventual cu un maner fals).
Eu personal nu ma pot ocupa de fixarea lor decat in cazul in care se va face mobilierul(bucataria) cu mine, separat nu am timp pentru asa ceva.
Pot ajuta cu sfaturi , de aceea am si scris acest articol.
Ne auzim totusi la un telefon 0721.784.752 Claudiu !
10:43, 16/09/2018nicut Emil /
V-am trimis Mail cu poză și dimensiuni. Acum rămâne să vedem ce se poate face.
06:31, 17/09/2018Geomobila /
K, ne auzim acolo, multumesc pentru intelegere.
22:00, 11/11/2018Catalin
Salut, nu ai scris exact ce era cel mai important, la cât se pune făta de marginea corpului șină,care este distanta, 25?. Mulțumesc
00:40, 12/11/2018Geomobila /
Sinele, asa cum se vad si in poze, se pun char la marginea de jos si respectiv din spate a lateralului. Nu exista o dimensiune exacta pentru partea din fata pentru ca putem avea lateralul mai lat sau mai ingust.
Deci aliniati ca in poze sinele sa fie la baza lateralului de pal si lipite in partea din spate de pfl/mdf/perete.
16:22, 14/11/2018Alex /
Salut. Din motive obiective, am decis sa inlocuiesc batrana hota whirlpool, cu doua motoare, cu modelul gorenje DF 6116E – asa am si gasit pe site-ul emag referinte la site-ul cu lucrarile dvs.
Din pacate trebuie sa renunt la varianta cu evacuarea prin burlan, asa ca va trebui sa trec la recircularea prin filtrul de carbon.
Pentru ca preferati acest model de hota la montajele dvs., din cate am vazut si citit, deci o stiti destul de bine, am rugamintea sa imi spuneti daca recircularea este sau nu o varianta demna de luat in seama.
Daca nu recomandati recircularea, intrucat pana la o eventuala noua gaura de evacuare am o distanta destul de mare, aproximativ 3m plus vreo 2-3 coturi, cum imi recomandati sa procedez, ce materiale sa folosesc?
Daca recomandati recircularea, filtrele de carbon cam la ce interval se schimba pentru a-si face treaba in mod optim?
Multumesc anticipat
18:03, 14/11/2018Geomobila /
Salut Alex, iti recomand sa nu renunti la evacuarea afara, chiar daca se gasesc filtre de carbon si se poate face evacuarea tot in casa, defapt atunci doar filtreaza.
Daca filtreaza aerul se vor face curenti de aer in bucatarie ce vor devia aburii de sub hota si nu e bine !
Daca exsita evacuare afara ca si in cazul tau dar traseul este prea lung si cu 2..3 coturi atunci ca sa aiba totusi randament hota traseul trebuie facut rigid din teava de scurgere de 125 portocalie sau gri(se poate vopsi dupa), sau din tubulatura de 125 alba cu conditia ca pana la iesirea din corpul cu hota sa fie burlan flexibil de aluminiu (de preferinta vopsit alb, e singurul care se potriveste la “mufarea” tevilor albe de 125mm).
Teava/ traseul rigid trebuie prins , din loc in loc, de perete sau tavan. Facute coturi doar unde trebuie.
Randamentul maxim al hotei necesita cateva lucruri de care sa se tina cont.
1- Imbinarile traseului sa fie etanse.
2-Traseul sa fie rigid.
3- Sa nu se faca reductie de diametru la traseu, hota are 120 mm diametru adica burlanul flexibil trebuie sa aiba 120mm diametru in interiorul lui, singurul care este exact ce trebuie sa gaseste la dedeman si este alb la 1m strans(se poate lungi pana la 2,5m nu 3m cum scrie pe ambalaj). Oricum nu recomand extinderea lui din doua motive, 1- devine prea flexibil si vibreaza la viteza cu care se evacueaza aerul…si 2- extinzand burlanul se vor creea niste pliuri ce cu timpul pe plan vertical se vor face depuneri de grasime ce ingreuneaza acel burlan schimband traiectoria acetuia(binenteles daca se merge cu el pe distante lungi).
Daca se insista cu ideea folosirii filtrelor de carbon atunci trebuie sa stiti ca sunt defapt niste incinte gen plasa in care se afla bucatele de carbune, cele originale (genuine) au si o panza teflonata ca sa nu cada in mancare filre de praf din acel carbune. Aceste filtre se colmateaza foarte repede (mai ales exteriorul lor) apoi hota va trage fortat aer prin imbinarile de fabricatie dintre piesele din interior( ma refer la carcasa, incinta motoarelor, becuri, imbinari intre metal si plastic, etc) si nu este k.
Sper ca v-am lamurit :), imi cer scuze ca nu este simplu, majoritatea gandesc, e o hota , bagi in priza si burlan si gata, eu nu sunt asa chiar daca e o hota !
16:29, 16/11/2018Gabriela /
Buna ziua! Am comandat azi o hota Gorenje 6116e si cautam de zor pe diferite site-uri un corp suspendat pentru ea. Intamplarea a facut sa va descopar… Din cate am inteles Dvs puteti furniza pe langa informatii utile si corpul respectiv… si chiar montarea. Sunt o persoana complet atehnica care locuieste in Brasov si ar avea nevoie de ajutorul Dvs. Ce pot spune este ca acea gaura de evacuare exista (asa am achizitionat apt., cu ea in dotare) si din masuratorile mele… pare-se ca ar avea 110 mm.
21:46, 17/11/2018Geomobila /
Sarumana, informatiile dupa cate observati sunt gratuite si publice, cu placere pentru toata lumea chiar daca nu multumeste nimeni, dar sunt obisnuit cu acest fel de oameni!.
Nu stiu de unde ati tras dumneavoastra concluzia ca fac corpuri de hota! (nu mai conteaza).
Montajul la aceasta hota il fac doar daca se face tot mobilierul cu mine (toata bucataria), nu fac corpuri de mobilier separate.
Nu am timp pentru asa ceva, am ales sa public informatiile despre hota si felul meu de a prinde aceasta hota pentru ca am observat ca nu exista asa ceva pe internet nici de la Gorenje.
Daca aveti gaura de evacuare de 110 se face reductie imediat dupa iesirea din hota(chiar acolo) nu in alta parte. De preferinta ar fi sa o mariti la 130mm (cu firma specializata, da, exista , se poate) si sa recititi toate amanuntele care va relateaza exact pasii ce ii urmati pentru a folosi aceasta hota.
Din pacate se fac multe greseli in general legate de mobilier, eu stiu cum sa repar dar nu fac acest lucru caci nu am timp, am proiectele mele, dar ma seaca ,ca in continuare cei ce fac mobilier nu executa si prinderea hotelor, iar clientii se gandesc ei sa modifice un lucru deja gresit. Acest fapt este un lucru bun.
Eu unu imi sfatuiesc clientii personali iar ei nu ajung niciodata in situatiile descrise aici in acest articol.
Nu pot sta la telefon ore in sir ca sa explic la fiecare ce si cum, de aceea am facut acest articol !
08:53, 29/11/2018nicu /
Totul este montat cum a-ti aratat pana la cotul care da spre evacuarea de afara acolo este o reductie pt.conducta de evacuare care este dreptunghiulara,si conducta de evacuare are putina panta inspre burlanul de la hota nu spre afara,acestea ar putea cauza ca hota este zgomotoasa.Imi puteti spune ce s-ar putea face pentru reducerea zgomotului(nu se poate folosi hota odata cu TV-ul ca nu se aude nimic).Multumesc
09:55, 30/11/2018Geomobila /
Eu recomand, asa cum am mai zis, reductia sa se puna imediat dupa hota, iar tubulatura sa fie in aceeasi forma pana la iesire.
Cred totusi ca zgomotul in plus fata de zgomotul aerului la evacuare poate fi din doua cauze(daca se aude si pe viteza 1):
1- burlanul flexibil foarte aproape de corp, vibrand se atinge de acesta si dulapul reactioneaza ca o incinta de boxa amplificand sunetul.
2- elicea/elicele din interior ating la turatie mare incinta hotei iar sunetul seamana ca un huruit fin care se accentueaza o data cu marirea vitezei.
La punctul 2 solutia ar fi sa se demonteze hota si sa se regleze paletele de aer(am descris in articol acest lucru).
Hota fara nici un fel de problema, nu are cum sa faca zgomot atat de mare incat sa nu intelegi ce se aude la TV, zgomotul aerului la evacuare circuland prin tubulatura la viteza 3 este ca atunci cand merge aerul conditionat la turatie maxima(ma refer la cele model mai vechi), este pur si simplu zgomot de aer evacuat fara alte sunete.
Daca aveti hota de ceva timp si a patruns grasimea in interiorul ei , iar aceasta sa depus inegal pe palete a descentrat forma loc facand sa atinga usor incinta hotei.
Sau pur si simplu tinand cont ca prin ea trec vapiori foarte fierbinti iar din cauza reductiei nu se mai raceste indeajuns ducand la deformarea paletelor ce ating….!
Racirea hotei se face cu ajutorul aerului ce trece prin ea cu viteza , daca scade debitul atunci hota se incinge excesiv, nu vorbesc de partile exetrioare caci acestea fiind de aluminiu se incing la refuz, vorbesc doar de cutia/motoare/paletele interioare a hotei.
09:56, 05/12/2018nicu /
Este corect sa fie montata clapeta antiretur chiar la iesirea din hota?(intre hota si tubul flexibil)
21:02, 05/12/2018Geomobila /
In principiu eu recomand sa fie montata clapeta la intrarea in perete, deoarece cand bate vantul afara (iarna) tinde sa intre aer rece pana la clapeta astfel facand condens pe tubul de aluminiu, daca se pune la intrarea in perete condensul se formeaza in teava din perete si este evacuat afara o data cu folosirea hotei.
La dumneavoastra daca nu exista posibilitatea de a pune clapeta la intrarea in perete atunci recomand clapeta din doua bucati (gen fluture) sa se monteze la iesirea din hota.
Clapeta normala trebuie montata pe ax verical caci asa functioneaza ea, daca o montati invers atunci va sta deschisa dupa prima folosinta a hotei.
Clapeta fluture din doua bucati ce se monteaza la iesirea din hota tine evacuarea inchisa, cand dati drumul la hota aceaste clapete se ridica in sus deschizand calea aerului, au niste mici arculete ce le tine un pic fortat.
Acest gen de clapeta vine de obicei cu hota (anumite modele de la alte firme) sunt si de metal unele. Din pacate acest gen de clapeta sa scos de la Gorenje tocmai pentru a face montajul corect cu clapeta in perete.
14:32, 06/12/2018Nicu /
Multumesc pt.raspunsuri,dar tot nu gasesc din ce cauza e asa de zgomotoasa(sa fie decibeli ei 70)
08:28, 07/12/2018Geomobila /
Stiu ca decibelii se masoara la mersul in gol fara tubulatura/traseu teava si fara filtrele de carbon ce ingreuneaza trecerea aerului.
Nu am timp ca asi fi venit pana la dumneavoastra sa vad despre ce este vorba, dar sunt foarte prins.
Puteti face un filmulet in liniste sa aud hota si eventual sa o filmati in timp ce merge in asa fel incat sa se auda zgomotul pe care-l face?
Daca puteti trimiteti pe geomobila@gmail.com filmuletul arhivat ca sa ocupe mai putin.
Mai mult de atat nu prea am cu ce sa va mai ajut !
15:11, 19/12/2018Alex /
Buna ziua,
Revin la dvs. cu doua intrebari.
Prima este legata de clapeta antiretur: daca traseul de evacuare este ceva mai lung -aproximativ 2 metri de teava rigida si alti 2 metri de burlan flexibil -, fluxul de aer venit dinspre hota va fi suficient de puternic ca sa actioneze eficient clapeta antiretur? Sau ar fi nevoie sa folosesc la exteriorul casei un ventilator care sa traga aerul dinspre hota?
A doua intrebare este legata de traseul de evacuare, cum spuneam mai sus este ceva mai lung, nu am cum sa ajung cu teava rigida pana la partea de sus a dulapiorului cu hota, prin urmare in prima parte voi extinde totusi burlanul flexibil pana la 2m, apoi intru in teava rigida. Dupa ce intra burlanul flexibil in ea, teava de pvc va urca aproximativ 60 de cm (cu doua coturi de 90 de grade), apoi va urmari linia tavanului (cu doua coturi de 90 de grade) si in cele din urma va cobora circa 30 de cm, pentru a iesi din casa(inca un cot de 90 de grade). In aceasta situatie, circuitul de evacuare va fi ok sau recomandati o alta configurare a lui?
Multumesc anticipat
23:56, 20/12/2018Geomobila /
Buna seara, scuze de intarzierea raspunsului.
La prima intrebare zic ca , clapeta se va deschide atat timp cat pe traseu nu exista pierderi de aer/presiune si nu este facuta reductie pana afara.
Referitor la traseu trebuie sa imi trimiteti 1..2 poze pe geomobila@gmail.com ca sa vad despre ce este vorba si daca nu cumva ar fi mers altfel facut traseul , iar dupa ce vad va pot spune cum stau lucrurile.
Multumesc pentru atentie si intelegere!
16:53, 12/02/2019Catalin /
Buna ziua,
As avea o intrebare despre tubulatura de evacuare.
As vrea sa montez in exterior, in capatul tevii de plastic, o grila de plastic pentru a impiedica de exemplu pasarile sa intre in tub.
Credeti ca poate scadea eficienta hotei daca montez aceasta grila?
Daca da, ce altceva as putea pune in capatul tubului?
Mentionez ca voi monta si o clapeta de aer antiretur pe traseu.
Felicitari pentru articol si multimim de ajutor!
19:58, 12/02/2019Geomobila /
Si eu va multumesc pentru ca apelati la mine si ma bucur ca pot ajuta.
Banuiesc ca aveti tubulatura pe 125mm nu?
Stati la bloc sau la casa, daca stati la bloc e etaj superior?
Daca exista pe fatada, respectiv iesirea hotei da pe un perete cu izolatie ?
Va rog daca imi puteti raspunde sa va pot da raspunsul final!
20:11, 12/02/2019Catalin /
Da, stau la bloc, etaj superior, fara izolatie momentan si tubulatura este de 125 mm.
20:41, 12/02/2019Geomobila /
K, atunci teava trebuie sa fie mai lunga cu cel putin 100mm pentru ca va exista izolatie si e bine ca teava sa fie dintr-o bucata.
Daca izolarea va fi pusa in 5 ani sau mai mult, sa zicem, si aveti teava taiata la fata cu peretele exterior atunci:
-Va recomand sa mergeti pe o grila patrata cu clapete orizontale , aveti grija insa ca trebuie sa gasiti o madalitate de prindere pentru ca reductia patratului la rotund este tot de 125, nu intra in teava de 125.
Trebuie sa faceti si o prindere a grilei(in colturi) de perete(nu neaparat cu dibluri merge si cu montage KIT de la Bison (mai asteptati putin sa se incalzeasca caci trebuie sa fie 24 de ore peste 5 grade afara).
Eu pun grila afara si apoi pun tubulatura pana in reductia grilei.
Exista si posibilitatea de a baga pe interiorul burlanului din interior spre exterior o plasa metalica mai mare un pic ca diametru, aceasta este bagata fortat si impinsa pana aproape de exterior, e suficient.
Referitor la grila rotunda , daca insistati sa o montati pe aceea, va recomand sa scoateti panza/tifonu/plasa aceea ce o are lipita aditional pentru ca in 3 luni se va incarca de la grasimea vaporilor si se va optura evacuarea vacand sa zboare pur si simplu grila cu totul din teava !
Daca va mai pot ajuta cu ceva sa ma intrebati va rog !
11:08, 21/08/2019Lacziko Laszlo /
Buna ziua. As dori o informatie, am aceasta hota cumparata si urmeaza sa fie montat. As dori un site unde pot cumpara online toate imbinariile, grilele, reductiile de care am nevoie. Multumesc!
15:47, 21/08/2019Geomobila /
Am mai spus mai sus intr-unul din comentarii, clapeta antiretur de 125, burlanul alb de 120, teava alba de 125, coturi (daca sunt necesare) de 125, grila de exterior pentru teava de 125 si eventual chiar si teava de scurgere de 125(gri sau portocalie)….le gasiti toate la dedeman, respectiv pe http://www.dedeman.ro !
Foarte important pentru ceea ce v-am scris este sa aveti gaura din perete de 130mm diametru iar distanta(traseul) dintre gaura si hota sa nu depaseasca 2m lungime.
Se micsoreaza forta hotei daca puneti 2 coturi si traseu de 3M lungime….este de inteles !
Traseul trebuie sa fie cat mai scurt si cat mai putine coturi ….iar el sa tinda in sus fata de unde se afla hota, niciodata evacuarea sa nu fie mai jos decat hota iar daca ma intrebati “de ce?” atunci ma opresc aici si va sfatuiesc sa apelati la un meserias pentru montarea acestei hote!
Multumesc pentru intelegere !
08:04, 22/08/2019Lacziko Laszlo /
Multumesc pentru raspuns. Nu eu am sa montez hota ci domnul care aduce mobila de bucatarie. Insa inainte vor veni zugravii care vor face o gaura noua pentru hota. am pus deja in cos aproape toate accesoriile pentru ventilatie insa nu am gasit nicaieri teava de 120 (atata este evacuarea pentru hota gorenje daca bine stiu) doar de 100 si de 125. Daca punem teava de 125 atunci ma gandesc ca ar trebui o reductie de la 125 la 120. Problema e ca trebuie sa cumpar tevile pana vine sa monteze mobila si hota dar cine face mobila e in concediu si nu pot vorbi cu el. Multumesc!
08:42, 22/08/2019Geomobila /
Deci avem 2 tipuri de tevi de cumparat , 1 burlan si coturi (daca este nevoie).
1 – Avem o teava de 125(diametru) (gri sau portocalie) ca denumire este pentru scurgere pluviala…ea se baga in gaura de 130(diametru) din perete cu garnitura(partea mai evazata) in casa, binenteles dupa ce a fost taiata la lungimea care aveti nevoie(depinde cat de gros este peretele).Alte finisaje despre aceasta teva gasiti in comentariile de mai sus, nu pot rescrie aceleasi raspunsuri, va rog sa ma intelegeti.
2 – Avem o teava de 125(diametru) alba (nu alta culoare) ca denumire este pentru aerul evacuat din baie, pentru ventilatie, ea se gaseste la lungimi de 50cm si 100cm, va fi necesara la trecerea de la burlanul de 120 la coturi sau la imbinarea dintre coturi…sau la imbinarea dintre clapeta de aer(antiretur) si cot.
3 – Avem un burlan de 120(diametru) alb…nu alta culoare , din aluminiu, acesta se gaseste la 1oocm si se poate extinde real pana la 250cm(nu 3m cum zic ei), acesta trebuie pus imediat dupa hota se mufeaza perfect pe mufa neagra ce vine o data cu hota in pachet , aceasta mufa se clipseaza de hota (eu nu folosesc coliere, mufarea se face perfect).
4 – clapeta antiretur, recomand sa fie la intrarea in perete din casa spre exterior, chiar daca nu doriti sa o puneti nu se va putea face legatura cu celelalte elemente sau se va face legatura dar nu asa cum trebuie.
Sper ca am fost destul de explicit, o sa va mai descriu cum se face mufarea intre toate !
deci plecam de la hota spre perete:
– prima va fi mufa neagra ce se clipseaza pe hota, apoi venim cu burlanul alb ce imbraca mufa vreo 4cm…..burlanul nu il extindem (sau foarte putin) este mai rezistent si mai indicat sa nul extindem pe cat posibil) si iesim cu el din corp (pe sus in stanga in dreapta …depinde cum aveti dumneavoastra traseul), dupa ce iesim din dulapul hotei facem nufarea cu o bucata de teava alba de 125….cum? bagand burlanul alb in teava alba(va intra perfect etans, deoarece burlanul alb de 120 (diametru)are la exterior exact 125 cat are teava alba la interior).
Apoi teava alba se va mufa cu primul cot ce va face legatura cu aldoilea cot cu o alta bucata de teava alba de 125(diametru), asta doar daca este cazul de coturi….cu cat mai putine coturi cu atat mai bine.
Teava alba de 125 se va mufa perfect cu clapeta antiretur de 125, iar clapeta antiretur se va mufa perfect in garnitura ce este in interiorul tevii de 125(gri sau portocalie) din perete.
Garnitura se scoate afara, se taie din ea 3mm din grosime si se pune la loc cu taietura vizibila spre interiorul tevii, astfel clapeta antiretur se va mufa perfect.
Teava din perete recomand sa fie matuita(pe exterior) putin si imbracata cu silicon, apoi “insurubata” in perete ca sa faca priza cu peretele pe toata lungimea lui, ea trebuie sa intre in gaura de 130 (diametru) din perete pana la buza care tine garnitura, gulerul acela cel mai evazat) deci atentie cand luati masurile la lungimea ei de taiere.
Mai recomand daca nu este anvelopat blocul sau casa si urmeaza sa se puna extrudat de 10cm sa se lase teava mai lunga cu 10cm, ca sa nu fiti nevoiti sa face prelungire.
Gaura de 130 din perete trebuie sa se dea un pic oblic (ceea ce nu respecta majoritatea) pentru ca, condensul format sa curga afara nu inauntru, dar chiar daca se va da drept, perpendicular pe perete, atunci excesul de condens nu va trece de “gulerul” tevii si nici de garnitura din interior.
Sper ca am fost destul de explicit in detalii, daca nu intelegeti ceva va rog recititi cu atentie, sincer o sa fac un filmulet cu cele scrise pentru ca nu am timp sa descriu fiecaruia in parte cum se face !
Va multumesc pentru intelegere !
11:59, 22/08/2019Lacziko Laszlo /
Mulțumesc foarte frumos!
17:05, 18/12/2019Ghinea elena /
Îmi place articolul dvd.as vrea dacă mă puteți ajuta într-o problema cu instalarea unei hote incorporabile telescopice vision chef cu 2 motoare .o am de câteva luni și o țin în cutie că nu știu cum se montează.se poate monta că în articolul prezentat de dvs sau are alt fel de montare?in manualul ei nu da multe detalii.va rog sa îmi răspundeți dacă mă puteți ajuta cu sfaturi și idei.
01:21, 19/12/2019Geomobila /
@Ghinea elena
Nu am gasit inca hota sa aiba acelasi sistem la fel ca hota Gorenje 6116e.
Vedeti ca in cutie, impreuna cu hota dumneavoastra, are si un manual in care trebuie sa descrie cum o montati!
Am montat tot felul de hote , dar numai la bucatariile facute de mine !
15:10, 11/02/2020Valentin Podosu /
Buna ziua,stiti daca se mai gaseste aceasta hota pe undeva?Daca nu,ce alta hota recomandati(montati d-voastra).Stau la bloc,aragazul este lipit de peretele exterior in care am dat o gaura cu carota de 120,iar cel care imi face mobila sta dupa mine pentru ca nu sunt
hotarat ce hota sa iau.Multumesc.
20:44, 12/02/2020Geomobila /
@Valentin Podosu
Asa cum am scris pe pagina de FaceBook geomobila.ro , am primit raspuns oficial de la gorenje.com ca nu se mai produce nici o hota cu doua motoare(nici aceasta hota) pentru ca nu se mai incadreaza in normele europene de consum.
Am descoperit si testat o hota cu doua motoare dar inca este in teste.
Daca nu a fost facut corpul de hota puteti lua orice hota dar tine de cei ce o monteaza sa stie.
Dupa ce termin testul cu hota pe care intentionez sa o promovez in locul celei de la gorenje 6116e, o sa fac un articol despre ea !
22:30, 03/05/2020Bese Gabriel /
Bună ziua.
Am o întrebare lagata de acest model de hota:
Se pot da jos grilajele de plastic pe care stau cele 2 motoare pt a putea fi curățate?
S-a infiltrat grăsime după filtrele de aluminiu, și nu prea am cum sa spăl pe verticala acele suporturi pe care sta motorul.
Mulțumesc.
14:29, 19/05/2020Geomobila /
@Bese Gabriel
grilajele de plastic sunt carcasa motorului, piesele de la motor sunt atasate si de carcasa, pentru curatare utilizati o carpa pe care sa folosit o solutie ce dizolva grasimea, nu dati cu solutia direct pe carcasa caci poate ataca cuprul din rotorul motorului.
Scoate hota din priza inainte va rog !
18:21, 22/10/2020Ana /
Buna seara,
Am urmarit cu mare interes articolul si comentariile – fooarte interesante si pe intelesul tuturor. Felicitari pentru implicare!
Va adresez cateva intrebari si o rugaminte de ajutor, in speranta ca imi puteti raspunde in timp util. Am achizitionat o hota Hota Gorenje BHP62CLI, Telescopica, 435 mc/h, Filtru Aluminiu, Control mecanic, 1 motor, 141 W – sper sa fie o alegere buna, nu aveam multe optiuni la crem. (nu am stiut foarte multe si v-am descoperit abia acum site-ul). Aceasta are iesirea de 150 si clapeta antiretur tip fluture daca inteleg bine (2 lamele flexibile). Gaura din perete (facuta anterior cumpararii hotei) este de 130. Pentru ventilatie, am aproape un metru pana la perete si ies in balcon care este inchis si apoi inca aprox 1 m pana la perete exterior.
Intrebarile sunt:
1. daca voi face reductie la 120 (tubul de aluminiu alb) si apoi trec pe 125 (cel de pvc) urmand modelul explicat de dvs. mai sus, credeti ca va mai avea randament hota?
Intreb si deoarece, in cartea ei scrie ca recomanda pastrarea dimensiunii de iesire (150), doar ca eu nu pot merge pe 150, cu gaura in perete de 130, corect?
2. Apoi, in cazul in care pot folosi reductie sau nu am de ales, ma intreb daca merg pe tub de 125, gaura din dulap (pal) ce dimensiune trebuie sa aiba (am posibilitatea sa imprumut o carota, dar nu stiu de cat sa fie)?
3. Mai este necesar sa pun clapeta antiretur in perete daca hota are deja la iesire din ea si avand in vedere traseul explicat?
Cu mii de multumiri,
Seara frumoasa!
18:37, 23/10/2020Geomobila /
@Ana
Buna seara,
sincer la 435mc/h ar fi pacat sa nu mergeti pe 150 evacuare, dar daca puneti reductie de la clapeta fluture(pe care va recomand sa o lasati) de la 150 la 120, apoi peste reductie veniti cu racord flexibil(alb) de 120 (nu 125 sau altceva), treceti prin corpurile de mobilier (gaurile sa fie de 125…130, nu mai mari) iar la intrarea in teava de 125(gri sau portocalie) care va veni in perete cu garnitura in casa puneti o bucatica de teava alba (de la raionul ventilatii) , apoi continuati cu teava de scurgere (gri sau portocalie )de 125 (dintr-o bucata) pana la iesirea din balcon afara. Acolo va recomand sa puneti o clapeta antiretur si daca se poate afara, puneti o grila (la care i-ati scos in prealabil plasa aceea de insecte) vedeti sa o orientati in asa fel incat aerul care iese sa fie in jos si sa nu ploua in ea. Daca nu se poate pune grila atunci lasati teava mai lunga cu 10 cm si taiati-o la 45 grade cu partea mare sus si mica jos, pentru a nu facilita intrarea pasarilor.
Va recomand sa puneti clapeta antiretur la intrarea in peretele de exterior caci asa nu veti avea condens pe teava pana la hota. Altfel aerul de afara(iarna) va intra pana la hota si va face condens inclusiv pe exteriorul tevii din cauza diferentei de temperatura (doar iarna).
Va mai recomand ca teava dintr-o bucata de 125 gri sau portocalie sa aiba o mica cadere pana la iesirea din balcon spre exterior sa faciliteze scurgerea condensului format pe interior, in cazul in care balconul nu are aceeasi temperatura ca bucataria !
Daca va mai pot ajuta cu ceva sa imi spuneti va rog !
Scuze de intarzierea raspunsului dar nu am posibilitate sa raspund de pe telefon !
21:48, 10/12/2020Ana Paraschiv /
Multumesc mult pentru raspuns! Nu este tarziu, abia acum ne incercam norocul 🙂 Sper sa iasa bine! Felicitari pentru tot ce faceti si mult succes mai departe!
01:50, 11/12/2020Geomobila /
Cu placere, succes si multa sanatate, sarbatori fericite !
13:54, 29/10/2020Eduard /
Buna ziua, am aceasta hota de la gorenje telescopica HOTBHP62CLB, pot zice ca burlanul corespunde ca dimensiune, este din inox și nu este întins mai deloc. Cel mult 30 cmcred ca dimensiune pana afara. Nu am adaugituri, burlan ul este fixat bine de hota prin colier. Totuși am observat 2 probeleme dacă aveți cunoștință. 1. Este foarte zgomotoasa, chiar și pe prima viteza. Chiar foarte foarte zgomotoasa. 2. Dacă se face o ciorba, având plita pe inducție, după cel mult 30 de min de functionare, prin fierbere, în lateralul ei cât și pe partea din spate, începe sa se formeze condens,…. chiar și pe grilajul ei, stropi de apa. Va rog daca ma puteți ajuta cu un sfat. Multumesc
14:23, 30/10/2020Geomobila /
@Eduard
Salut Eduard, zgomotul prea mare poate fi de la paletele ce ating incinta, trebuie desfacuta si reglate in asa fel incat sa nu atinga incinta. Am descoperit inclusiv ca axul unui motor nu era pozitionat corect iar acel motor a fost detasat integral de firele ce-l alimentau, a trebuit sa refac legaturile si sa montez motorul la loc, a trebuit sa adaug o saiba din alama (lucru care lipsea din fabrica).
-Faptul ca se face condens inseamna ca nu elimina debitul de aer cum trebuie, sau merge motorul dar nu la capacitatea maxima, in principiu trebuie sa faca fata la o ala care apa la fierbere , sa poata evacua tot aerul.
-Conteaza si ce distanta aveti intre hota si plita, cat de inalta era oala, la ce viteza ati dat drumul(ca poate nu ati dat la 3), aveti grila in exterior? aveti clapeta antiretur la intrarea in perete spre exterior?
Sunt cateva elemente care trebuiesc verificate , va astept aici cu raspunsurile pentru a va ajuta cum pot !
19:04, 16/11/2020Pascu Eugen /
Buna ziua,am cumparat o hota Grunding de 600 mc/h si iesire de 150.Hota o sa fie montata la 50cm de peretele exterior,unde am o gaura de 100 de la vechea hota.Am sa renunt la gaura de 100 care va ramane pentru aerisire si am sa dau o gaura pentru hota de 150.De cat trebuie data gaura ca teava cu exterior de 150 nu gasesc De ce materiale mai am nevoie ,mufe coturi.clapete grilaj pt.exterior etc.Va multumesc
23:43, 16/11/2020Geomobila /
@Pascu Eugen
Cititi va rog articolul cu atentie si commentariile care completeaza toate datele de care aveti nevoie.
Gaura din perete ,recomand, sa se dea la 130 diametru, in aceasta gaura se va baga teava de 125 gri sau portocalie de scurgere, cu garnitura in interior(taiata la lungimea grosimii peretelui de exterior)….. Va rog sa cititi commentariile cu atentie, gasiti toate datele, va asigur! Nu vreau sa ma repet de fiecare data cand doriti fiecare acelasi raspuns!
Reductia de la 150 la 120 o aveti in cutia de trasnport a hotei (asa ar fi normal), de la hota plecati cu reductia apoi burlan flexibil alb….etc !
14:23, 06/09/2023stef /
buna ziua; aveti vreo documentatie privind dezasamblare motor si intretinere?
dupa cativa ani de utilizare, sunt scurgeri de ulei ce supureaza intre corpul de plastic negru din care pleaca tunulatura si partea orizontala metalica (nu filtre); intentionez sa o desfac la un moment dat si sa o curat complet dar mi-ar fi fost utile informatii intai; multumesc