Cum montez un filtru Aquaphor Crystal (K3/K2/K7) ?

Cum montez un filtru Aquaphor Crystal (K3/K2/K7) ?

Consider ca un filtru pentru apa potabila este si va fi necesar indiferent de la ce distribuitor aveti apa.

M-am gandit sa va detaliez cum montez eu filtrul de apa Aquaphor Crystal (K3/K2/K7), astfel sa vin in ajutor pentru a contribui la sanatatea generala.

Acest filtru are posibilitatea de schimbare a cartuselor fara demontarea propriuzisa a sistemului, un cartus se scoate prin rotire si se poate inlocui cu altul, binenteles dupa ce ati oprit robinetul de apa ce alimenteaza acest filtru.

Foarte important totusi este sa pastrati ordinea cartuselor 1 si 3 respectiv K3 fiind primul si K7 fiind ultimul (al-3-lea) iar cel din mijloc poate fi inlocuit cu K2, KH, sau K5 !

Dar sa incepem montajulfiltru aquaphor crystal k3 k2 k7

Alegem locul unde va fi bateria acestui filtru. Locul poate fi pe blat in apropierea chiuvetei sau chiar in chiuveta. In acest caz a fost o chiuveta de inox dar poate fi o chiuveta de pyragranit sau compozit, o chiuveta din rasini epoxidice sau chiar o chiuveta de piatra naturala…..in aceste cazuri se va folosi o freza speciala pentru gaura de trecere a bateriei .

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Gaura, in acest caz pentru inox, am dat-o cu o freza speciala (vedeti poza) de 12mm diametru, important este sa nu apasati foarte tare caci la iesirea pe partea cealalta va deforma inoxul (binenteles in functie de grosimea lui si calitatea chiuvetei acest lucru se intampla sau nu).

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Pe dedesupt eu aleg sa curat cu freza pentru sanfren marginea gaurii formate, astfel debavuram (curatam) muchia care nu va mai strica garnitura ce va veni dedesupt.Turatia cu care dam gaura nu trebuie sa fie foarte mare, potrivita este o bormasina cu acumulator (2700…3500 rpm(rotatii pe minut)), avand acumulator avem controlul mai mare la oprire si la pozitia ei fata de suprafata de inox atunci cand dam gaura.

Scoatem din cutie accesoriile.In imagini v-am descris ordinea fiecarei piese, cum vin ele asezate si in ce ordine vin montate final.

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Astfel in inelul de inox 2 se va monta oringul (garnitura) 1 , apoi intoarcem piesa si introducem si garnitura 3.

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Practic ca sa vizualizati mai bine am aranjat totul asa cum vine montat in aceasta imagine, spatiul notat cu 8 este spatiul unde va veni materialul chiuvetei/blatului/etc.

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Poate va intrebati de ce surubul bateriei este asa lung ? Ajuta la montarea acesteia cand avem blaturi de lemn groase de 4…5 cm !

Dupa ce am pus pe pozitie corpul bateriei continuam montajul cu racordul ce va duce spre filtru (folosim teava flexibila cu capatul de alama asa ca in imagine) notat cu cifra 9 respectiv 9A.

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Racordul rigid albastru trebuie tinut usor presat pana infiletam piulita 10 . Faceti acest lucru cu grija pentru a nu strica filetul, nu strangeti pana la refuz caci veti sectiona racordul.filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Corpul de filtru care va tine cartusele l-am montat la 40cm de “fundul/capacul” dulapului si la aproximativ 10cm de marginea din spate a dulapului (aceasta cota este pentru primul semn, distanta intre semne este de 8,4mm), folositi suruburile cu care vine acest filtru pentru ca sunt bune si au floarea/capul cu saiba plata, aceasta ajutand la sustinerea lui. Nu uitati ca acest filtru va fi plin cu apa, astfel va avea cam 3kg cand va avea cartusele pline cu apa !

Tineti cont de toate datele prezente in poza urmatoare si va fi bine .

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Incercati dupa ce dati semnele aferente sa prindeti holdsuruburile fara pregaurile (mai ales daca aveti mobila din pal) astfel vor tine mai bine, insurubati prin presare si nu strangeti de tot surubul , lasati 2mm fata de peretele mobilierului pentru a avea cum sa se prinda “buza” corpului de filtru.

Urmeaza sa conectam/instalam robinetul (pe pozitia inchis obligatoriu, daca nu stiti care este pozitia inchis….suflati in el si rasuciti robinetul ca sa inchideti valva) de obicei orice robinet are “manerul” in lungul sensului de scurgere atunci cand este deschis si perpendicular pe acesta daca este inchis, dar puteti face, fara nici o jena, ce v-am descris mai sus.

Instalarea se face cu cheie reglabila (mai comod), intre racordul existent de apa rece rigid si cel flexibil, aici exista deja o garnitura care se poate refolosi tinand cont ca acum racordurile de baterie sunt cu garniturile incluse si sertizate(premontate). Astfel nu strangeti tare ci la simt , nu uitati sa opriti apa rece generala de sub chiuveta, nu dati drumul robinetului general decat dupa ce terminati tot, chiar daca robinetul filtrului este inchis (eu unu asa procedez).

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Urmeaza o operatiune foarte importanta care nu prea este inteleasa de multi, racordarea “tevilor” rigide albastre la corpul de filtru, urmariti cu atentie pozele si detaliul din ele.

Scoateti piesa X cu grija sa nu o rupeti, remontarea ei este in aceeasi pozitie, cu “buza” aceea in exterior.

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Impingem tubul gri din corpul de la filtru si bagam racordul ce vine de la baterie in iesirea filtrului notata cu OUT>, pana cand simtim ca a ajuns la capat in interior.filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Apoi tragem usor de racordul albastru (da da, ati citit bine) tragem usor caci in acest moment el va iesi usor impreuna cu partea gri cam 1mm.Ca in poza urmatoare !filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

In aceasta “fanta” formata introducem cu grija, sa nu rupem bratele piesei, piesa X (saiba de plastic pentru blocare).Urmariti sagetile din imagini.filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Dupa ce a facut click va asigura racordul rigid la tragere spre exterior, nu uitati totusi ca pe aceste racorduri va fi presiunea de pe tevile din instalatie chiar daca dati volumul de apa mai mic din robinet.

Racordarea se face la ambele capete si cu ambele racorduri rigide, eu nu tai din ele caci daca cumva montati filtrul in alta parte sa va puteti folosi de ele , lungimea lor este de aproximativ 60…70cm. Fiti atenti ce racord puneti si unde caci exista un racord cu fuma de alama la un capat , acela va fi montat asa ca si in poze , plecand cu capatul metalic de la bateria filtrului si cu cel opus(simplu) la corpul de filtru.

Urmeaza sa ne dezmortim de genunchi si sa montam “teava” in corpul de baterie. Va sfatuiesc sa faceti acest lucru cu grija , altfel o sa aveti problema cu genunchii (glumeam dar ma bucur ca ati zambit). Rasuciti usor circular pana intra prima garnitura, ca in poza urmatoare…

filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Apoi continuati prin rasuciri succesive sa impingeti in jos pana cand ajungeti la capat si nu se mai vede nici a-2-a garnitura. Recomand sa nu “bazaiti” prea mult aceasta teava cand folositi filtrul, cu cat o miscati mai mult cu atat garniturile nu vor mai etansa. Nu montati nimic in capatul pe unde iese apa caci aceste garnituri nu tin la presiune.filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Acum este momentul sa deschidem cu grija si incet robinetul de apa rece general lasand sa curga apa in chiuveta prin bateria normala (deschisa in prealabil), dupa ce vine apa curata lasati deschis robinetul general si inchideti bateria de apa normala.

Apoi deschideti cu grija si robinetul filtrului, la inceput putin, sa nu va speriati daca se aud zgomote , ele sunt de la faptul ca filtrul si cartusele sunt goale iar apa isi face loc prin toate cotloanele. Cu cat lasati sa se umple filtrul mai lent cu atat nu o sa ramana aer in interiorul lui. Consider ca ramanerea bulelor de aer in interiorul lui face ca sa se dezvolte bacteriile in acele locuri. Multi o sa spuna ca in timp bulele se vor elibera singure, stiu, dar eu unu procedez cum am scris.

Puteti deschide robinetul bateriei ce tine de filtru , va iesi aer chiar si abur/fum/praf fin , este normal, aerul iese cu presiune impins de apa. Dupa ce filtrul se va umple va incepe sa curga apa in chiuveta prin bateria de filtru.

Eu unu mai fac o operatiune, inclin un pic corpul de filtru in asa fel incat daca mai sunt bule de aer sa fie directionate spre iesirea de baterie, cu grija ca este greu si plin cu apa acum.

Recomand sa se lase sa curga aproximativ 5 minute, apa va veni un pic tulbure la inceput. Dupa acest lucru se poate pune apa intr-un pahar clar / necolorat si se poate testa cu “biletele” PH-ul apei.

Dupa parerea mea apa va vi mai curata ca inainte, indiferent de ce zic unii si altii. Se recomanda schimbarea cartuselor incepand cu primul K3 la fiecare 9 luni sau 8000litri de apa.E, aici ma abtin caci si ei trebuie sa mai vanda filtre, nu?. Eu unu schimb primul cartus K3 cand observ ca debitul de apa nu mai este acelasi si este in scadere, dupa schimbare, continui sa observ debitul iar daca este cazul schimb si celelalte doua cartuse.

Primul cartus este din carbune activ cu argint (mai mult sau mai putin), in timp carbonul (carbunele) face o mazga de bacterii pe suprafata lui ce obtureaza trecerea apei. Daca asi fi avut posibilitatea sa desfac cartusul si sa curat carbonul cu grija pe exterior, mecanic, atunci se putea refolosi inca o data, dar cartusele acestea sunt capsulate si nu merge facut acest lucru. Oricum daca se curata cu presiune inversa (sa zicem) nu recomand sa se foloseasca mai mult de o singura data dupa curatare. Totusi sanatatea apei si a dumneavoatsra valoreaza mai mult decat 35…50 lei un cartus la un an !filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7 filtru apa aquaphor crystal k3 k2 k7

Deschideti robinetul si tadaaaa apa potabila minerala filtrata. Da ati vazut bine, apa minerala. Orice apa de pe acest pamant in afara de apa de ploaie (care este din condensul petrecut in nori) si este “apa chioara” dar foarte buna pentru spalat parul/hainele/corpul avand ph-ul neutru, restul apelor sunt minerale. Apa cu “bule” este si ea minerala dar si carbogazoasa. Generatia anilor 60..70..80 stiu de apa minerala ca fiind cea cu “bule”.Gresit , toata apa este apa minerala iar cea cu bule este si carbogazoasa. Scuze ca m-am repetat dar vreau sa se inteleaga acest lucru.

Deci, a fost greu? A fost usor? …Indiferent cum a fost ati facut dumneavoastra si satisfactia este pe masura, credeti-ma !

Daca aveti probleme de orice fel, scrieti mai jos in sectiunea comentarii si incerc sa va raspund cat mai repede posibil.

Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi acest articol si ma bucur ca doriti sa faceti aceste lucruri fara ajutorul vreunui “specialist” care va poate “incarca” cu schimbarea intregii retele de apa de la barajul Vidraru pana in casa pentru acest filtru. Exagerez stiu, dar credeti-ma ca am auzit cazuri grave.

Deci , succes si revizuiti pozele care , cred eu, vorbesc de la sine.

Daca, doamne fereste nu va descurcati sau pur si simplu nu vreti sa faceti acest lucru, ma puteti contacta si va ajut cu montajul filtrelor de la Aquaphor (Bucuresti/Ilfov). NU fac reclama si nu am nimic de castigat din aceasta postare, vreau doar sa va informez in mod corect de montajul unor chestii ce sunt necesare intr-o casa sanatoasa !

Nu achizitionati filtrul decat dupa ce vorbim caci am auzit cazuri cand sau dat si 600 de lei pe acest filtru. Pretul lui normal este de 350 lei (cu cana sau fara cana de filtrare) stiti voi unde 😉 .Daca nu stiti, va ajut si cu acest lucru.

Spor si numai bine !

Comments (4)

  1. 20:40, 26/03/2023Adrian  / Reply

    Salutare,la filtrul cristal eco de ce filtrul K7B e pus pe mijloc când el filtrează la 0,1 microni și filtrul K7 e pus ultimul care filtrează la 0,8 microni,care e logica? de ce nu sunt in ordinea K3,K7 și apoi K7b?

  2. 14:12, 27/03/2023Geomobila  / Reply

    @Adrian
    Salut Adrian, uite un raspuns complet chiar de pe pagina oficiala a filtrelor.
    Interesant este ca are un filtru la intrare in el ce opreste 0,1 microni dar corpul in sine pe toata lungimea lui opreste o,8 microni de aceea este pus in mijloc. Ei spun ca nu este pe toata lungimea lui 0,1 ci doar la intrare in el…Nu inteleg totusi cum naiba daca la intrare este 0,1 microni cum mai trec 0,8 de acel filtru (sincer cred ca este o greseala de marcheting pentru a vinde filtrul 2 in 1 mai scump gen ECO :)) ).
    Uite raspunsul lor oficial !

    “”””Membrana tubulară montată la intrarea în modul elimină particule mici de până la 0,1 microni și oferă protecție de 99,99% împotriva bacteriilor.
    Acest filtru de rezervă, utilizează un bloc ultra dens CarbFiber din carbon activ de nucă de cocos sub formă de pulbere. Elimină concentrațiile reziduale de contaminanți organici și metale grele. Filtrează particule cu dimensiuni de până la 0,8 microni.

    Cartusul Aquaphor K7B se remarca prin membrana HollowFiber de 0.1 microni instalata la intrarea apei in cartus dar si prin continutul de carbune activat bloc (CarbFiber Block) foarte dens de 0.8 microni.
    Membrana tubulara HollowFiber retine impuritatile de pana la 0.1 microni eliminand eficient bacteriile. Este un filtru cu pori, cu o marime nu mai mare de 0.1 microni, astfel incat sistemul inlatura bacteriile si chisturile fara a folosi substante chimice.

    Filtrul Aquaphor K7B este fabricat din carbune activat bloc foarte dens folosind tehnolgia CarbFiber Block. Filtrul are o porozitate de 0. 8 microni, eliminand contaminantii organici dar si metalele grele.
    Filtrul contine o cantitate ridicata de fibre schimbatoare de ioni patentate de catre Aquaphor sub denumirea de Aqualen. Aceste fibre contin argint in forma ionica si contribuie la retinerea fierului coloidal sau dizolvat.””””

    Multi dintre noi Romanii nu ne multumim cu un raspuns oficial daca nu este logic , ca si mine de altfel.
    Eu prefer sa pun filtrele clasice si clare, fiecare sa aiba densitatea mai mare, incep cu cel mai aerat si termin cu cel mai dens, nu merg niciodata pe versiunea ECO (2in 1) caci la specificatii (da eroare ca sa zic asa) nu au logica.

    Daca te gandesti cum si ce ziceau batranii despre apa de rau ” apa care trece de 10 pietre este buna de baut”, are un sambure de adevar si se refera la straturile pe verticala din pamant spre exterior.

    Daca apa trece de toate straturile pana la suprafata si mai esti si la peste 1000 m altitudine deasupra nivelului marii atunci apa este potabila direct din izvor, dar daca o strangi in sticle de plastic si o ti la lumina cateva zile nu mai este buna de baut caci dezvolta fauna microbiana si ulterior flora .
    De aceea apa de izvor se consuma atunci pe loc sau daca o bagi in sticle le acoperi de soare si le ti la umbra dar nu mai mult de 24 de ore pana la consumare, eu cel putin asa stiu si asa am procedat toata viata.
    Iar un izvor este un izvor cand in locul in care iese apa din pamant se formeaza depuneri de nisip microfin.
    Este mult mai buna apa din izvor pentru ca este incarcata electrostatic prin frecare cu elementele din pamant si poarta cu ea toate minerelele din acel pamant, gen apa vie !
    Apa de ploaie in schimb este alcalina cu PH neutru , practic este apa condensata ce nu contine nimic decat apa choara (vorba vatranilor) ea se incarca cu tot felul de chestii din aerul poluat in zona de unde ploua.
    In schimb apa de ploaie este foarte repede asimilata de plante si astfel are efectul de inviere a plantelor ca dupa orice ploaie !

    Sper ca nu te-am plictisit cu raspunsul lung, dar asa cum este important pentru noi ceea ce bem la fel de important este pentru natura in care traim !

    Si sa-ti mai zic un mic secret care trebuie inpartasit, daca nu ai apa si gasesti o sursa de apa o poti verifica daca este potabila in doua feluri babesti….sa dai sa bea unui Cal sau unei Pisici, daca acestia miros si bea apa inseamna ca nu vei muri daca bei si tu, singura problema in lume este ca trebuie sa ai cu tine un cal sau o pisica :)) !

  3. 09:11, 29/03/2023Adrian  / Reply

    Mulțumesc de răspuns,și eu merg pe logică,cred că e o chestie de marketing pt.vanzari, filtrul K7B fiind mult mai scump,rămân la logică și las pe varianta K3, K7 și apoi K7B,toate cele bune și mulțumesc de răspuns.

  4. 09:18, 29/03/2023Geomobila  / Reply

    @Adrian
    Eu am K3 ,K2,K7 de 3 ani, este perfect, nu schimb cartusul decat cand scade debitul de apa filtrata, si incep in ordine inversa cand le schimb, adica schimb primul K7 dupa 1 an schimb K2 si la final dupa alt an schimb K3 si astfel cu 3 ani utilizare intre ele ma tin 5 , intradevar conteaza si ce apa intra in filtru, in cazul meu este apa de pe teava din Bucuresti sector 3 !
    Toate cele bune !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.